nils+%282%29.jpg

 Du kör längs med de skånska vetefälten. Vad ser du? Mil efter mil av ganska korta plantor, de flesta likadana. Då vet du: det är modernt, genomförädlat vete. Det var där det började. Jag, Nils Christerson från gården Bagershill i Skåne, var i Danmark. Där såg jag vetefält som såg delvis annorlunda ut: lite stökigare, de längre stråna vajade i vinden och trots odlade med mer miljövänliga metoder så fanns förvånansvärt lite ogräs. Vad var det för vete? Till min förvåning blev svaret att det var ölandsvete, en gammal svensk lantvetesort, framtagen i ljuset ur historiens förråd ute på Alnarps lantbruksuniversitet – min granne praktiskt taget!

Tanken har alltså alltid varit att producera och sälja något mer, något bättre än det massproducerade spannmål i enorma mängder som hittills varit så dominerande i det moderna samhället.

Nu är vi där. Vi är på gång med att producera gamla spannmålssorter som ölandsvete, spelt/dinkelvete, gammelråg… tillsammans med skickliga kvarnägare får vi fram färskmalet kvalitetsmjöl som vi vet exakt var det kommer ifrån till minsta korn.

Framtiden? Vi vill försöka ta fram öl med de här fina gamla spannmålssorterna som grund och i samarbete med eldsjälar. Då talar vi om lokala mälterier och ölbryggare som ser en glädje i att experimentera och föredrar att arbeta med det närproducerade.



Ekologiskt Ölandsvete odlat på Skarhult 2021Fotograf: Jill Christerson

Ekologiskt Ölandsvete odlat på Skarhult 2021

Fotograf: Jill Christerson