Vad är egentligen Ölandsvete?

 Ölandsvete är en gammal vetesort som kommer från speltvete (Triticum Spelta, även kallat dinkelvete). I Danmark och Tyskland finns en längre tradition av att använda speltmjöl till brödbak men det börjar nu också bli vanligt här i Sverige.

vete som växer.jpg

Spelt odlades i Sverige redan på stenåldern och benämns på grund av sin långa historia ibland urvete. Det har odlats i hela Europa och Nordafrika men försvann huvudsakligen från vårt land på 1960-talet då de moderna vetesorterna tog över. Då både bagare och konsumenter idag efterfrågar mjöl av högre kvalitet så har speltvete/dinkelmjöl tagits upp igen.

Ölandsvete hade inte odlats idag om det inte vore för en enda man: den svenske forskaren Hans Larsson. År 1995 provade han att odla några korn ur Nordisk genbanks sortiment från en vetesort som varit bortglömd i många, många år. Då han skördade dem och malde till mjöl fann han att han hade återuppväckt något mycket spännande – ett mjöl med fantastiska bakegenskaper! Ölandsvete betecknas som en lantsort vilket betyder att den är mindre förädlad än andra vetesorter.

Vad skiljer Ölandsvete från Speltvete?

Ölandsvete är ett veteslag som utvecklats ur speltvetet. Ölandsvete har inte det hårda skal som man förknippar med speltvete samtidigt som det har samma goda egenskaper. Malningen underlättas då alltså inga skal måste rensas bort från kärnan.

Ölandsvete ger ca 1/3 i skörd mot ett modernt högavkastande vete. Strået på Ölandsvete är högre så det tar längre tid att tröska men höjden är samtidigt en fördel. Ett långt strå innebär att ljus inte når ner till marken och ogräs får svårare att etablera sig.

Varför blir då brödbaket bättre med Ölandsvete? Det har att göra med den höga proteinhalten. Med en proteinhalt på 15,8% får du höga och kraftiga bröd. De blir dessutom saftiga och smakrika. När det gäller nyare vetesorter ligger proteinhalten på runt 10-11%.