Recept på vedungsbakad pizza med Tipo 00 mjöl
Sammansatt av Stenmarks restaurang och växthus
Ingredienser
· 1000 g BAGER´s Tipo 00 mjöl
· 650 g kallt vatten
· 32 g salt
· 0,5 g jäst
Instruktioner
Degen
Lös jästen i kallt vatten i en degbunke. Om du inte har en våg som väger hundradels gram, dela ett jästpaket i två lika stora delar. Lös sedan upp jästen i 2 och 1/4 dl kallt vatten. Ta två teskedar av den vätskan till degen.
Tillsätt därefter mjölet och saltet. Blanda på låg hastighet tills degen gått ihop sig, vilket tar cirka 5 minuter. Höj sedan till mellanhög hastighet och bearbeta i ytterligare cirka 5 minuter tills degen är slät.
Jäsning
Plasta bunken så att den blir lufttät eller lägg degen i en tätslutande behållare. Låt jäsa i cirka 12 timmar eller tills degen blivit knappt dubbelt så stor.
Dela degen i 6 delar och forma bollar. Lägg bollarna i en lufttät förpackning och låt jäsa ytterligare cirka 12 timmar eller tills bollarna blivit knappt dubbelt så stora. Om du vill hindra jäsningen, kan du sätta in degen i kylen.
Bakning
Värm upp vedugnen till hög temperatur. Kavla ut degbollarna till tunna pizzabottnar. Toppa med dina favoritingredienser och baka pizzorna i den heta ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga.
För bästa resultat, rekommenderas att använda appen Pizzaapp för att justera mängden jäst utifrån temperatur och tid.
Njut av dina vedungsbakade pizzor!
Vedugn kan naturligtvis bytas ut mot en väldigt varm ugn, gärna med ett hett bakstål eller en het baksten, som uppnår en temperatur på cirka 400 grader på ytan.